+36703641441

Egy jól megfogalmazott brief döntően befolyásolhatja a projekt sikerét, különösen a kreatív iparágakban és a marketing területén

Nemcsak az információáramlást teszi hatékonyabbá, hanem segít pontosítani a projekt céljait, elvárásait, és azokat a specifikus kihívásokat, amelyekkel a csapatnak szembe kell néznie

Mit tartalmazzon egy jó Brief? Bakó Krisztián

Ráadásul, a megfelelően összeállított brief hozzájárul a megrendelő és a szolgáltató közötti kommunikáció tisztázásához, elősegítve az eredményes és gördülékeny munkafolyamat kialakulását.

Ez a cikk bevezetést nyújt a brief fogalmába, kiemelve annak jelentőségét a projektek sikeres megvalósításában.

Részletezni fogja a kreatív brief kulcsfontosságú elemeit, bemutatja, hogyan készítsünk hatékony briefet, és tippeket ad a projektmenedzsment során adódó kihívások leküzdésére.

Továbbá, áttekintjük a gyakori hibákat és azt, hogy ezeket hogyan lehet elkerülni, valamint példákat is felvázolunk a brief sikeres alkalmazására.

Az olvasó így átfogó képet kaphat arról, hogyan lehet egy brief segítségével javítani a munkafolyamat hatékonyságát és eredményességét.

Mi az a kreatív brief?

A kreatív brief egy olyan dokumentum, amelyet általában a kreatív ügynökségek használnak, és amely meghatározza a projekt céljait, a kreatív irányokat, és kommunikációs stratégiákat.

Ez a dokumentum kulcsfontosságú szerepet játszik a kreatív projektek, mint például reklámkampányok, weboldalak vagy arculati tervezés sikeres megvalósításában.

A kreatív brief szerepe és jelentősége

A kreatív briefet marketing ügynökségen belül szokták megfogalmazni, és az alkotó folyamatban részt vevő munkatársak számára fogalmazza meg a követendő szempontokat. Ez magában foglalhatja az ügyfélkapcsolatot tartó munkatárs tapasztalatait is, amelyek segíthetnek a feladatok hatékony megoldásában.

A brief tartalmi elemei

Mit tartalmazzon egy jó Brief? Bakó Krisztián-marketing

A brief tartalmazhat különböző elemeket, amelyek segítik a kreatív és médiaszakembereket a projekt céljainak megértésében és az ügyfél igényeinek kielégítésében.

Ilyen elemek lehetnek például a vállalkozás vizuális kommunikációjának megerősítésére vonatkozó célok, a kívánt vizuális stílusok, és a célközönség meghatározása.

Hogyan készül a kreatív brief?

A kreatív brief kidolgozása során fontos meghatározni a projekt kreatív irányait, a kommunikációs célokat, és azokat a vizuális elemeket, amelyeket az ügyfél szeretne használni. Ez magában foglalhatja a korábban használt arculati elemeket, a vállalkozás jelenlegi vizuális anyagait, valamint az új kreatív koncepciókat is.

A brief kidolgozásának gyakorlati lépései

Célok és irányok meghatározása: Tisztázni kell, hogy milyen üzeneteket és érzéseket kíván közvetíteni a vállalkozás a célcsoport felé.


Vizuális elemek összegyűjtése: Fontos, hogy a brief tartalmazza azokat a vizuális elemeket, amelyeket az ügyfél már korábban használt, vagy amelyek inspirálók lehetnek a kreatív csapat számára.
Kommunikációs platformok kiválasztása: Meg kell határozni, hogy mely online és offline felületeken kívánja az ügyfél megjelentetni a kész tartalmakat.


Ezek a lépések segítenek abban, hogy a kreatív brief pontosan tükrözze az ügyfél igényeit és a projekt céljait, ezáltal növelve a kampány sikerességének esélyét.

A kreatív brief fontossága

A kreatív brief kulcsfontosságú szerepet játszik a projekt sikerében, mivel ez a dokumentum szolgál alapként a megrendelő és a kreatív ügynökség közötti együttműködés során.

Egy jól megfogalmazott brief segít elkerülni a felesleges félreértéseket és a projekt zátonyra futását, így biztosítva, hogy minden résztvevő ugyanazon célok felé haladjon.

Együttműködés elősegítése: A brief a projekt kezdeti szakaszában történő megfelelő kommunikációt biztosít, ami létfontosságú a sikeres együttműködéshez. Ezáltal a kreatív csapat pontosan érti, mit vár el tőlük a megrendelő, mely irányokat kell követniük.

Projektcélok tisztázása: A dokumentum részletesen tartalmazza a projekt céljait, így mindenki számára világos, milyen eredményeket kell elérni. Ez segít koncentrálni a lényegre, és csökkenti a szükségtelen munka kockázatát.

Hibák minimalizálása: A brief által nyújtott világos iránymutatások segítenek minimalizálni a hibák lehetőségét a projekt során, mivel minden résztvevő tisztában van a követelményekkel és elvárásokkal.

Hatékonyság növelése: A brief nem csak az együttműködést teszi zökkenőmentesebbé, hanem növeli a munkafolyamatok hatékonyságát is, mivel kevesebb időt kell eltölteni a feladatok tisztázásával és az esetleges problémák megoldásával.

Ügyfélélmény javítása: A brief segítségével a kreatív ügynökség pontosan tudja, hogyan tudja a legjobban kielégíteni az ügyfél igényeit, ezáltal növelve az ügyfélélmény minőségét és az ügyfél elégedettségét.

A brief tehát nem csupán egy formális követelmény, hanem egy alapvető eszköz, amely hozzájárul a projekt sikeréhez azáltal, hogy egyértelmű útmutatást és stabilitást nyújt a projekt minden szakaszában.

A kreatív brief elemei

Célok és célkitűzések
A kreatív brief elsődleges eleme a célok és célkitűzések meghatározása, amelyek konkrétan körvonalazzák, mit szeretne elérni a vállalkozás a projekt vagy kampány során.

Ezeknek a céloknak SMART (specifikus, mérhető, elérhető, releváns, időben meghatározott) kritériumoknak kell megfelelniük, hogy valóban hatékonyak legyenek.

Közönség meghatározása
A kreatív brief tartalmaznia kell a célcsoport pontos leírását, beleértve demográfiai, érzelmi és viselkedési jellemzőiket. Ez lehetővé teszi a kreatív csapat számára, hogy olyan üzeneteket hozzanak létre, amelyek valóban rezonálnak a célközönséggel.

Üzenet és hangnem
A briefnek világosan kell körvonalaznia az üzenetet, amit a vállalkozás szeretne közvetíteni, és azt, hogy milyen hangnemet kíván használni. Ez segít biztosítani, hogy az összes marketingtevékenység összhangban legyen a márka üzenetével.

Eszközök és végtermékek
A brief részleteznie kell, milyen eszközökkel és végtermékekkel kell dolgozni a projekt során. Ez magában foglalhatja a különböző médiaformátumokat, mint például nyomtatott anyagok, online tartalmak, vagy multimédia elemek.

Érintettek
A projektben részt vevő minden félnek, beleértve a kreatív csapatot, ügyfeleket és egyéb érintetteket, jól definiált szerepkörrel kell rendelkezniük, amit a briefben is rögzíteni kell.

Költségvetés
A brief tartalmaznia kell a projekt költségvetését, részletezve, hogy mennyi pénz áll rendelkezésre a különböző tevékenységekre és anyagokra. Ez segít a kreatív csapatnak realisztikus terveket készíteni.

Idővonal
Végül, de nem utolsósorban, a briefnek tartalmaznia kell a projekt idővonalát, meghatározva a fontos dátumokat és határidőket, amelyek betartása szükséges a projektcélok eléréséhez.

Hogyan készítsünk hatékony kreatív briefet?

Cím és leírás
Az első lépés egy hatékony kreatív brief elkészítésében a projekt címének és leírásának meghatározása.

A címnek rövidnek és figyelemfelkeltőnek kell lennie, míg a leírás részletesen bemutatja a projekt céljait és a vállalat általános elvárásait. Ez segít a kreatív csapatnak abban, hogy gyorsan megértsék a projekt lényegét és a megvalósítandó célokat.

Főbb célok meghatározása
A briefnek világosan kell körvonalaznia a projekt fő céljait. Ezek lehetnek például márkaismertség növelése, új termék bevezetése vagy értékesítési célok elérése.

A célok meghatározása segíti a kreatív csapatot abban, hogy releváns és célzott üzeneteket hozzanak létre, amelyek összhangban vannak a vállalat stratégiájával.

Célcsoport és üzenet meghatározása
Fontos, hogy a brief tartalmazza a célcsoport pontos leírását, beleértve demográfiai és pszichográfiai jellemzőiket.

Ezenkívül a briefnek világosan kell meghatároznia az üzenetet, amit a vállalat szeretne közvetíteni. Ez lehetővé teszi a kreatív csapat számára, hogy olyan tartalmat hozzanak létre, amely közvetlenül szól a célcsoport igényeihez és vágyaihoz.

Vizuális elemek és követelmények
A briefnek részletesen kell leírnia a kívánt vizuális elemeket, mint például logó használatát, színpalettát és tipográfiát.

Emellett fontos meghatározni a technikai paramétereket, mint például a kívánt médiaformátumok és a tartalom megjelenítésének platformjai. Ez segít a kreatív csapatnak abban, hogy megfelelően tervezzenek és a legjobb vizuális megoldásokat alkalmazzák a projekt sikerének érdekében.

Tippek a közös munka megkönnyítésére

Érintettek bevonása
A projekt sikeréhez elengedhetetlen, hogy minden érintett fél aktívan részt vegyen a folyamatban. Ez magában foglalja a megrendelő vállalatot, a kivitelezőt, és minden egyéb kapcsolódó szakértőt.

A brief írásakor fontos, hogy mindenki elfogadja és aláírással hitelesítse a dokumentumot, ami biztosítja, hogy mindenki tisztában legyen a célokkal és elvárásokkal. Ez a közös megértés és elkötelezettség alapja a zökkenőmentes együttműködésnek.

Folyamatos kommunikáció
A kommunikáció folyamatos és átlátható kell, hogy legyen a projekt minden szakaszában.

A világos, tömör és jól megfogalmazott brief segít fenntartani a kommunikációs csatornákat, amelyek lehetővé teszik az esetleges problémák időben történő kezelését. Fontos, hogy a projekt állapotáról rendszeresen tájékoztassák az érintetteket, és lehetőséget biztosítsanak a visszajelzésre, ami hozzájárul a munkafolyamatok finomhangolásához.

Időbeni ellenőrzés és visszajelzés
A projekt határidejének és mérföldköveinek világos meghatározása a briefben kulcsfontosságú. Ez lehetővé teszi az időbeni ellenőrzést és a folyamatok nyomon követését.

A projekt kulcsfontosságú mérföldköveinek elérésekor érdemes időben visszajelzést kérni az érintett felektől, hogy értékeljék a munkát és szükség esetén javaslatokat tegyenek a további lépésekre.

Ez nemcsak hogy segít elkerülni a későbbi félreértéseket, de növeli a projekt sikerességének esélyét is.

Gyakori hibák és elkerülésük

A projektmenedzsment folyamatában gyakran előfordulnak hibák, amelyek akadályozhatják a projekt sikeres megvalósítását.

Ezek a hibák különböző formákban jelentkezhetnek, de néhány gyakori probléma kiemelkedik, amelyek megfelelő elővigyázatossággal és tervezéssel elkerülhetők.

Túl sok vagy túl kevés információ

Az egyik leggyakoribb hiba, amikor a projekt résztvevői vagy túl sok, vagy túl kevés információval rendelkeznek.

Túl sok információ esetén a résztvevők elveszíthetik a fókuszt a projekt fő céljaitól, míg túl kevés információ hiányában nem érthetik meg teljes mértékben a projektcélokat és feladataikat.

A megoldás érdekében fontos, hogy a projektmenedzser gondosan szabályozza az információáramlást, biztosítva, hogy mindenki pontosan azt az információt kapja, amire a feladatai elvégzéséhez szüksége van.

Rugalmatlan időbeosztás
A projekt időbeosztásának rugalmatlansága szintén gyakori probléma. A projektterv túl szigorú időkeretei nem hagyják meg a szükséges rugalmasságot az előre nem látható események kezelésére, ami csúszásokhoz vezethet.

A rugalmatlanság elkerülése érdekében a projektmenedzsernek realisztikus időkereteket kell meghatározni, amelyek lehetővé teszik a változások kezelését anélkül, hogy a projekt általános határideje veszélybe kerülne.

Egyértelmű célok hiánya
A projektek sikertelenségének gyakori oka az egyértelmű célok hiánya. Ha a projekt résztvevői nem értik, mi a projekt végső célja, vagy ha a célok nem jól vannak meghatározva, akkor a projekt könnyen eltérhet az eredeti útvonalról.

A megoldás érdekében a projektmenedzsernek világosan és részletesen meg kell határozni a projektcélokat, és biztosítani kell, hogy minden érintett tisztában legyen ezekkel a célokkal.

A fent említett hibák elkerülése érdekében a projektmenedzsereknek proaktívan kell cselekedniük, figyelemmel kísérve a projekt előrehaladását, és szükség esetén időben hozzáigazítva a terveket.

A kommunikáció és az együttműködés elősegítése, valamint a rugalmasság és az alkalmazkodóképesség kulcsfontosságú a projektmenedzsment sikeréhez.

Kreatív brief példák

A brief készítése kritikus lépés a projekt sikeréhez, különösen a kreatív iparágakban. Ez a dokumentum nem csupán egy formális követelmény, hanem egy alapvető eszköz, amely elősegíti a megrendelő és a kreatív ügynökség közötti sikeres együttműködést.

A brief segítségével elkerülhetők a projektben a vadhajtások és zátonyra futások, garantálva a munkafolyamat gördülékenységét.

A brief jelentősége

A brief az a dokumentum, amelyben a megbízó tájékoztatja az ügynökséget a marketing- és kommunikációs céljairól, valamint az ügyfél és az ügynökség sikeres együttműködéséhez szükséges információkról.

Ez az elvégzett munka kiértékelésekor, elfogadásakor az értékelés alapjaként szolgál. Fontos, hogy írásban készüljön el, mindkét fél részéről legyen elfogadva, és lehetőleg aláírással legyen elismerve érvényessége.

Különböző brief típusok

A gyakorlatban, különösen a nagy kreatív ügynökségeknél, a briefnek különböző változatai is kialakultak.

Ezek között található a kreatív brief, amely ügynökségen belül születik, és az alkotó folyamatban részt vevő munkatársak számára fogalmazza meg a követendő szempontokat.

Ezek tartalmazhatják az ügyfélkapcsolatot tartó munkatárs mindazon tapasztalatait, amelyek a feladat jó megoldásában a kreatív-és a médiaszakemberek segítségére lehetnek.

Brief tartalmi elemei

Célok és irányok meghatározása: A projekt céljainak és kívánt üzenetének világos meghatározása.
Vizuális elemek összegyűjtése: Az ügyfél által korábban használt vagy inspirálóként szolgáló vizuális elemek rögzítése.
Kommunikációs platformok kiválasztása: Azoknak az online és offline felületeknek a meghatározása, ahol az ügyfél meg kívánja jeleníteni a kész tartalmakat.

A brief kidolgozásának gyakorlati lépései

A brief kidolgozása során a kreatív csapatnak figyelembe kell vennie az eddigi kommunikációt, ha volt, a jövőbeni kommunikáció hangvételét, stílusát, és a kötelezően felhasználandó elemeket.

Ez biztonságos együttműködést hoz mindkét fél számára a teljes projektfolyamat során, elősegítve a weboldal tervezését és készítését, hogy az a megbízó elképzelése szerint jelenjen meg és elérje célját, legyen az bevételtermelés, kapcsolatfelvétel, vagy feliratkozás.

A brief tehát nem egy kötelező rossz, hanem egy alapvető eszköz, amely elősegíti a hatékony és eredményes munkavégzést, megkönnyítve a kreatív ügynökségek és megrendelőik közötti kommunikációt és együttműködést.

Összefoglalás

Amikor egy vállalkozás úgy dönt, hogy megerősíti vizuális kommunikációját, elengedhetetlen, hogy egy jól meghatározott brief álljon a folyamat középpontjában.

E dokumentum nem csak a kreatív ügynökség és a megrendelő közötti együttműködés alapját képezi, hanem biztosítja, hogy a végeredmény pontosan tükrözze a vállalkozás céljait és üzeneteit.

Az előzetes egyeztetések és a brief kidolgozása olyan, mint egy sportban a bemelegítés: elengedhetetlen a sikeres és gördülékeny együttműködéshez.

Vállalkozás vizuális kommunikációjának megerősítése: A vállalkozások gyakran rendelkeznek egy viszonylagosan körvonalazott képpel arról, hogyan szeretnének megjelenni a vásárlóik előtt.

A brief segít ezt a képet konkrét célokká, üzenetekké alakítani, amelyek támogatják a vállalkozás kommunikációs stratégiáját.

Már meglévő vizuális elemek integrálása: Azok a vizuális elemek, amelyek már részét képezték a vállalkozás arculatának, fontos információkat hordoznak. Ezek megosztása az ügynökséggel segít abban, hogy a kreatív csapat megértse a vállalkozás eddigi vizuális irányát.

Célközönség meghatározása: A briefnek tartalmaznia kell a célközönség pontos leírását. Ez lehet demográfiai, érdeklődési vagy akár földrajzi alapon is meghatározva. A célközönség ismerete nélkülözhetetlen a hatékony és célzott kommunikációhoz.

Online felületek meghatározása: Fontos, hogy a brief tartalmazza, mely online platformokon szeretné a vállalkozás megjeleníteni a tartalmakat. Ez segít az ügynökségnek a megfelelő stratégia kialakításában és a tartalmak hatékony elosztásában.

Inspirációs források megosztása: A briefben érdemes megadni azokat a konkrét kreatív anyagokat, amelyek inspirálónak találhatók vagy tetszenek a vállalkozás számára. Ez segít a kreatív csapatnak abban, hogy megértsék a vállalkozás vizuális preferenciáit.

Alapanyagok rendelkezésre bocsátása: A briefnek tartalmaznia kell azokat az alapanyagokat, amelyekkel az ügynökség dolgozni fog. Legyen szó minőségi fotókról vagy a stock anyagok használatának szükségességéről, ezek az információk elengedhetetlenek a kreatív folyamat megkezdéséhez.

A brief készítése tehát nem csak egy formális lépés!

Egy alapvető eszköz, amely elősegíti a hatékony és eredményes munkavégzést, megkönnyítve a kreatív ügynökségek és megrendelőik közötti kommunikációt és együttműködést.

A honlap tervezése és készítése komplex folyamat, amely hosszú egyeztetést igényel, hogy a weboldal megfeleljen a vállalkozás elképzeléseinek és céljainak. A brief pontosan szolgálja ezt a célt, biztosítva, hogy a projekt minden résztvevője ugyanazon célok felé haladjon.


Az előző fejezetek a honlap tervezésének és készítésének fontosságát és bonyolultságát tárták fel, kiemelve, hogy egy sikeres projekt nem „csupán néhány kattintás”.

A brief készítése kulcsfontosságú lépés e folyamatban. Nem csak a vállalkozás és a kreatív ügynökség közötti kommunikációt könnyíti meg, hanem biztosítja, hogy a végén létrejövő weboldal pontosan tükrözze a vállalkozás céljait és elvárásait.

Ez a folyamat lényeges részét képezi annak, hogy a weboldal képes legyen bevételt termelni vagy a vállalat által kitűzött konverziós célokat elérni.

Ezen felül, a projekt sikere érdekében elengedhetetlen a marketing fókuszú hozzáállás és a tisztázás, hogy mi a vállalkozás gondolkodásmódja és milyen specifikus marketing céljai vannak.

Minden egyes lépésnél fontos tudatosítani, hogy a végső cél nem csupán egy esztétikailag vonzó honlap létrehozása, hanem egy olyan eszköz megalkotása, amely hozzájárul a vállalat hosszú távú sikeréhez.

A brief ebben az összetett folyamatban nem csak iránytűként szolgál!

Lehetővé teszi a projekt minden résztvevője számára, hogy ugyanazon célok felé haladjanak, így maximalizálva a projekt sikerességének esélyét.

Az így létrejött honlap pedig képes lesz arra, hogy elérje és megvalósítsa azokat a konverziós célokat, amelyeket a vállalkozás kitűzött magának.

Legyen az eladás növelése, kapcsolatfelvétel, vagy a feliratkozók számának bővítése.