+36703641441

A sikeres közösségi média-marketingben egy dolog közös: értéket adnak közönségük számára. 

Íme 16 marketing példa, amelyek inspirálhatnak.

Ahhoz, hogy lépést tartsunk a barátokkal és a családdal az ország másik felén vagy szerte a világon, többé nincs szükség drága telefonhívásra vagy lassú, egyirányú csigapostára.

Ehelyett a közösségi média erejének köszönhetően pillanatok alatt megoszthatsz frissítéseket az életéről, vagy bejelentkezhetsz bárkivel, aki rendelkezik internet-hozzáféréssel.

A közösségi média világa azonban sokkal többről szól, mint a kapcsolatok létrehozása és fenntartása – különösen a hozzáértő marketingszakemberek számára.

Miért fontos a közösségi média marketing a márkák számára?

Miért fontos a közösségi média marketing a márkák számára?

Üzleti célból az olyan webhelyek, mint a Facebook, a Twitter és az Instagram, lehetőséget kínálnak arra, hogy tömeges közönséggel foglalkozzanak.

Tavaly világszerte több mint 4,7 milliárd ember használta a közösségi média platformokat, ami rengeteg potenciális ügyfelet jelent.

A közösségi média lehetővé teszi, hogy elmeséld történetedet, és humanizál márkádat.

Nagy költségvetési allokáció nélkül lehetővé teszi a közönség felépítését a célokat szem előtt tartva.

Kapcsolatba léphetsz az ügyfelekkel és interakcióba léphetsz velük, kezelheted a visszajelzéseket (pozitív és negatív egyaránt), és hitelességet építhetsz csupán azáltal, hogy a megfelelő webhelyeken aktív vagy.

Nem győzött meg? Íme néhány fontos statisztika a közösségi média marketingről:

 • Az emberek 55%-a a közösségi médiából szerez tudomást a márkákról.
 • Egy átlagos internethasználó naponta 397 percet tölt online, ennek nagy részét a közösségi oldalakon.
 • Az emberek 79,7%-a online vagy közösségi média hirdetések alapján vásárol.

A kifejezetten specifikus demográfiai csoportot megcélzó fizetett vizuális hirdetésektől a vírusos természetes bejegyzésekig a közösségi média hihetetlen lehetőséget kínál a márka evangelizálására, láthatóságának növelésére és új ügyfelek megtalálására.

De mi különbözteti meg azokat a cégeket, amelyek valóban különböznek a közösségi médiában, a több ezer, szintén futkosó cégtől, akik úgy tűnik, soha nem kapnak semmiféle nyomot a fiókjukból?

Ebben a cikkben áttekintünk néhány kiemelkedő módot, ahogyan a népszerű márkák a közös platformokat kihasználva inspirálják marketing kampányaidat.

Hogyan mérjük a közösségi média marketing hatékonyságát

Mielőtt belemerülnénk a szórakoztató dolgokba, szánjunk egy percet annak megbeszélésére, hogyan követheted nyomon közösségi erőfeszítéseidnek eredményeit. 

Néhány, amelyet fontolóra vehetsz:

 • Elérés (az emberek száma, akik látták a bejegyzésedet).
 • Megjelenítések (a bejegyzés megtekintéseinek száma).
 • Elköteleződés (hány lájkot, megosztást, megjegyzést stb. kaptál).
 • Konverziók (kattintások, követés, űrlapok kitöltése stb.).

Azok, amelyeket a siker mérésére használsz, a céljaidtól függenek.

Ha például a céljod az ismertség növelése, érdemes megvizsgálnod az elérési és megjelenítési statisztikákat.

Ha potenciális ügyfeleket próbálsz generálni, valószínűleg elsősorban a konverziókra szeretnél koncentrálni.

Minden márka más és más, ami azt jelenti, hogy nemcsak másképp mérik a sikert, hanem azt is, hogy mely platformok a leghatékonyabbak közösségi média-marketing erőfeszítéseid szempontjából.

Ezt szem előtt tartva, platformonként bontottam le példáinkat és inspirációimat. Szóval minden további nélkül ugorjunk bele.

Youtube

1. Dove: #ShowUs projekt

Mikor: 2019

Kampányvázlat:

A szépség felismerése sokféle formában jelentkezik. A Dove elindította a #ShowUS projektet, egy közösségi média marketing kampányt, amelynek célja, hogy megkérdőjelezze a szépnek tartott és nem szépnek tartott sztereotípiákat.

A nőket és nem bináris embereket foglalkoztató marketing kampány a Getty Images és a Girlgaze Photographers együttműködése.

A számok:

 • A projekt több mint 1,6 milliárd embert ért el több mint 660 médiadarabbal a világ 39 piacán.
 • Több mint 2000 nő ígéretet tett arra, hogy átfogóbb víziót hoz létre a szépségről.
 • Mindössze az első évben a #ShowUs hashtaget több mint 7 millió alkalommal használták a YouTube-on, a Twitteren és a Facebookon.

Miért működött?

A média és a reklám generációk óta azt a képet mutatja, hogy mi a szépség. Emiatt azonban a nők 70%-a úgy érzi, hogy a média és a reklám nem képviseli őket.

A Dove közvetlenül beszélt a célközönség érzéseiről, megszólította őket a márka értékéről, és arra ösztönözte őket, hogy legyenek büszkék arra, hogy önmaguk lehetnek.

A stratégiai szállítás világszerte segített elérni a nőket.

2. Gillette: „Hiszünk: a legjobb férfiak, akik lehetnek”

Mikor: 2019

Kampányvázlat:

2019 januárjában a Gillette közösségimédia-kampányt indított, amelynek célja a férfiasság modern értelmezése.

A kizárólag a YouTube-on közzétett kisfilm számos olyan esetet ábrázolt, amikor a férfiak a hagyományos férfiassággal küszködnek, amit Gillette maga is szokott dicsőíteni: az érzelmeik kimutatásától való félelmet, a szexuális zaklatást és a mások megfélemlítését.

Ezután a film több példát mutat be a pozitív férfiasságra, mint például a másokért való kiállás, a szeretteivel való törődés stb.

A marketing kampányt egyértelműen a #MeToo mozgalom ihlette.

Instagramjukon a cég pozitív férfi példaképeket is közzétett rövid történetekkel a világban tett utazásukról:

 • Szervezők.
 • Közösségi vezetők.
 • Nonprofit szervezetek vezérigazgatói.

Emellett a vállalat megígérte, hogy „évente 1 millió dollárt adományoz a következő három évben olyan non-profit szervezeteknek, amelyek a legérdekesebb és leghatásosabb programokat hajtanak végre, amelyek célja, hogy minden korosztály számára segítsék a férfiak személyes legjobbjait.”

A számok:

 • A kampányt elindító kisfilmet több mint 30 millióan nézték meg.
 • A #GilletteAd hashtag egy hónap alatt több mint 150 millió embert ért el az Awario (közzététel: az Awariónak dolgozom), egy közösségi figyelőeszköz szerint.
 • A kampányhoz kapcsolódó Instagram-bejegyzések mintegy 834 lájkot és 50 kommentet gyűjtöttek össze, ami magasabb a Gillette-nél megszokottnál.

Miért működött?

Ennek a marketing kampánynak sikerült egy rendkívül releváns és széles körben vitatott témát érintenie.

A Gillette korábbi márkajelzését egy újjal szembe állította, és megmutatta a változásra való hajlandóságot.

Ugyanakkor meglehetősen ellentmondásos is volt – egyesek nem értettek egyet azzal, ahogy a kisfilm a férfiakat ábrázolja, és sértőnek tartották.

Még egy #boycottgillette hashtaget is indítottak. Ez azonban a közösségi médiában a marketing kampány körüli összes beszélgetésnek csak körülbelül 3,5%-át foglalta el.

3. BuzzFeed x Friskies: Kedves cica

Mikor: 2016

Kampányvázlat:

Ha valamit szeret az internet, az a macskavideók.

A Buzzfeed és a Friskies ezt az érzést ragadta meg „Kedves cica” videóikkal, amelyekben egy idősebb házi macska megtanítja egy cicának, hogyan legyen macska.

A számok:

 • A bemutató videót több mint 32 millió alkalommal nézték meg a YouTube-on.
 • 12 követő videót több mint 3 millió alkalommal néztek meg.
 • A marketing kampány vírusos TikTok-paródiákhoz vezetett, a #DearKitten hashtag több mint 3,6 millió megtekintést kapott.

Miért működött?

Nem kell zseniális szintű rálátással rendelkeznie az emberi pszichére ahhoz, hogy megértse, miért volt ez a marketing kampány olyan sikeres. Aranyos macskákkal és vicces forgatókönyvvel rendelkezik.

Instagram

4. Apple: The Shot on iPhone Challenge

Mikor: 2015

Kampányvázlat:

A világ legnépszerűbb okostelefon-gyártója, az Apple nagyon büszke a készülékein készíthető képek minőségére.

Annak érdekében, hogy kiemelje a készíthető nagyszerű fényképeket, versenyt indított, amelyben arra kérte az iPhone felhasználókat, hogy „ örökítsék meg az apró dolgokat nagyban„.

A fotósokat ezután felkérték, hogy osszák meg képeiket az Instagramon és más közösségi oldalakon a #ShotOniPhone hashtag használatával.

A zsűri ezt követően több tízezer pályamű közül választott ki 10 nyertest, akik azután megjelentek az Apple honlapján, a cég Instagramján és 25 országban több mint 10 000 hirdetőtáblán.

Azóta a márka éves marketing kampányává vált.

A számok:

 • A kampány első fordulója több mint 6,5 milliárd megjelenítést ért el.
 • 24 000 influencer említette, 95%-os pozitív értékeléssel.

Miért működött?

A felhasználók által generált tartalom (UGC) alacsony befektetési lehetőség a cégek számára, hogy reklámozzák márkájukat a közösségi médiában, de nem ez az oka a marketing kampány sikerének.

Ehelyett a Shot on iPhone arra ösztönözte az embereket, hogy vitassák meg a kampányt, amely szorosan illeszkedik az Apple hírnevéhez a kreativitás, az életmód és az innováció terén.

Arra ösztönözte a meglévő felhasználókat, hogy vegyenek részt a termékbemutatókban, és felkeltette az izgalom érzését, hogy az iPhone közösség tagja lehet.

Ezenkívül az iPhone felhasználóknak olyan érzést keltett, hogy valami klassz dolog részesei, amit mindenki szeret.

5. Starbucks UK: #WhatsYourName

Mikor: 2019

Kampányvázlat:

A Starbucks UK együttműködött a Mermaids nevű szervezettel, amely a transznemű és nemileg sokszínű fiatalokat támogatja a #WhatsYourName marketing kampányban, amely a transz jogokra összpontosított.

A kampány a Starbucks-élmény egy jól ismert aspektusára épít – hogy az Ön neve a pohár oldalára legyen írva –, és kötelezettséget vállal arra, hogy tiszteletben tartja azokat a neveket, amelyeken a vásárlók szeretnének szólítani.

Ezen kívül a Starbucks egy sellőfarkú sütit árusított, hogy pénzt gyűjtsön a Mermaids számára.

A közösségi média felhasználóit arra ösztönözték, hogy az Instagramon hashtaget használva meséljenek a nemekkel kapcsolatos tapasztalataikról.

A számok:

 • A YouTube-hirdetés több mint 605 000 megtekintést ért el (kevesebb mint ezer YouTube-feliratkozóval).
 • Az Instagram-bejegyzés több mint 1000 megjegyzést gyűjtött össze, a Starbucks UK Instagram-profiljának átlagos kommentárja pedig körülbelül 40 komment.

Miért működött?

A kampány mögött álló csapat egy egyszerű, világos kampány hashtaget készített. És értékeikkel vezettek, ami segített ennek a kampánynak valódi, érzelmi hatást elérni.

Sok márka kerüli a politizált témákat, de végső soron alkalmazottai és ügyfelei azt akarják, hogy állást foglaljon. Konkrétan azt akarják, hogy a vállalatok vezető szerepet töltsenek be a sokszínűség és a közösség kérdéseiben.

6. Spotify: #YearWrapped

Mikor: 2019

Kampányvázlat:

A Spotify három éve indított egy kampányt, melynek során felhasználói a weboldalukon láthatták a legfontosabb zenei csúcspontokat.

A Spotify Wrapped speciális weboldal megmutatta a leghallgatottabb előadókat, műfajokat, dalokat és egyéb szórakoztató adatfelfedezéseket.

Még azt is láthatta, hogy a hallgatott zene hogyan esik egybe az adott évi életeseményeivel.

Miután végig ment az összes adatelemzésen, a Spotify azt javasolta, hogy ossza meg ezeket a legfontosabb eseményeket a közösségi médiában, különösen a Twitteren és az Insta Stories-on, és jelölje meg az év kedvenc előadóját.

A számok:

 • A Twitter szerint a kampányt legalább 1,2 millió bejegyzésben említették az indulás hónapjában.
 • Több mint 60 millió felhasználó foglalkozott az alkalmazáson belüli történetekkel.
 • Közel 3 milliárd stream érkezett a Wrapped lejátszási listákról.

Miért működött?

A Spotify két nagy pszichológiai kiváltó tényezőt kombinált ebben a kampányban: a személyre szabást és a FOMO-t.

Először is, az alkalmazás személyre szabott történetet biztosít minden felhasználó számára – láthattad, hogyan fejlődött a zenei ízlésed az év során, és milyen dalok kísérték el az életedet.

Másodszor, a közösségi médiában való megosztás engedélyezésével és ösztönzésével a Spotify felerősítette a kampány elérhetőségét.

Az emberek természetesen meg akarták mutatni a csúcspontjaikat barátaiknak, így még többen szeretnék kipróbálni ezt az élményt.

7. Netflix: Szeretnél beszélni róla?

Mikor: 2019

Kampányvázlat:

Felismerve a mentális egészség fontosságát és a traumatikus élmények leküzdését, a Netflix elindította a Wanna Talk About It? , egy heti rendszerességű Instagram LIVE sorozat és a hozzá tartozó webhely, amely a szexuális erőszaktól és visszaéléstől a nemi identitásig és az öngyilkossági gondolatokig terjedő témákkal foglalkozik.

Számos Netflix-film és -sorozat sztárjait tartalmazza, eredetileg a COVID-19 világjárvány tetőpontján mutatták be.

A számok:

 • Akarsz róla beszélni? 45 országban 150 szervezettel működik együtt, és 26 nyelven kínál információkat, videókat, letölthető útmutatókat és nonprofit segélyvonalakat.

Miért működött?

A globális zárlat sok ember számára nehéz időszak volt. Mivel nem tudták elhagyni otthonukat, a streaming szolgáltatások jelentették a szórakozás fő forrását.

Ezzel a kampánnyal a Netflix foglalkozott azokkal a mentális egészségügyi problémákkal, amelyektől sokan szenvedtek, és olyan hírességeket adott nekik, akikkel kapcsolatba léphettek.

8. Daniel Wellington: #WhereesWellington

Mikor: 2016

Kampányvázlat:

A svéd óragyártó Daniel Wellington volt az egyik első márka, amely felismerte a közösségi média befolyásoló erejét.

A cég ingyenes órákat küldött az Instagramon leggyakrabban követett személyeknek, azzal az egyetlen feltétellel, hogy egyetlen fotót tegyenek közzé a hírfolyamukon a #WheresWellington hashtag használatával. Ezután a követőket arra kérték, hogy találják ki a fénykép készítésének helyét.

Ez viszont jelentős felhajtást váltott ki a márka körül, amely egyre népszerűbb lett a tinédzserek és a fiatal felnőttek körében.

A számok:

 • A Where’s Wellington tartalom lényegesen nagyobb érdeklődést mutatott, mint az óracég szokásos közösségi média bejegyzései.

Miért működött?

Daniel Wellington a közösségi médiában található vizuális tartalom meg-játékosításával okot adott a követőinek, hogy kapcsolatba lépjenek bejegyzéseivel, akár egy like, egy megjegyzés vagy egy megosztás formájában.

A formátumok kitalálása egyszerű, de hatékony módja annak, hogy ösztönözze az interakciót az olyan platformokon, mint az Instagram, míg a márkás kampány hashtagja megkönnyíti a siker nyomon követését.

Facebook

9. BuzzFeed: Ízletes

Mikor: 2016

Kampányvázlat:

Valószínűleg már láttad ezeket a gyors és egyszerű receptvideókat a Facebook hírfolyamodban.

A BuzzFeed Tasty videói alapvetően főzőműsorok a közösségi média generációja számára.

Ezek a videók, amelyek általában kevesebb mint két percig tartanak, trendi recepteket kínálnak a rendkívül elkötelezett közönségnek.

A számok:

 • Közel 15 hónappal az indulás után a Tasty 2000 receptvideót tett közzé, így a márka folyamatosan új tartalommal bővült.
 • A videók havonta körülbelül 500 millió felhasználóhoz jutnak el.
 • 100 millió Facebook-rajongó.
 • 2016 szeptemberében a Tasty több mint 1,8 milliárd alkalommal nézte meg videóit. A BuzzFeed immár 75 fős csapattal rendelkezik, amely a Tasty számára készült tartalom előállításával foglalkozik.

Miért működött?

Kezdetnek ott a tartalom.

„Egy egyszerű igazsághoz kapcsolódik: az emberek szeretik az ízletes ételeket és azokat az ételeket, amelyek a gyerekkorukra emlékeztetik őket, a kényelmes ételeket vagy az ételeket, amelyek egy élményre emlékeztetik őket” – mondta Frank Cooper, a BuzzFeed marketing igazgatója.

De még ennél is fontosabb, hogy a Tasty és a Proper Tasty robbanásszerűen terjedt el a Facebookon, mert a tartalom erre a platformra szabott.

A videók a Facebook automatikus lejátszási funkciójára vannak optimalizálva, amely elindítja a videók lejátszását hang nélkül. Nem kell hang ahhoz, hogy megnézze például a 45 másodperces útmutatót a sajttal töltött pizzaperec elkészítéséhez.

24 órán belül azt a videót 37 millióan nézték meg, 650 000 lájk és 750 000 megosztás érte. (Most elérte a 117 millió megtekintést.)

Twitter

10. Házibuli: Fortnite Trivia Challenge

Mikor: 2020

Kampányvázlat:

Az Epic Games az online játékban két legnépszerűbb ajánlatát – a Fortnite-ot és a már megszűnt Houseparty közösségi hálózati alkalmazást – egyesítette, hogy létrehozzon egy triviális kihívást.

A Fortnite közösség tagjai együttesen több mint 20 millió apróságkérdésre válaszoltak a játékkal kapcsolatban, hogy minden játékos számára egy különleges játékon belüli felületet nyithassanak meg.

Április 10. és 16. között futva több ezer eljegyzést kapott a Twitteren.

A számok:

Miért működött?

A játékosok semmi, ha nem hűségesek kedvenc videojátékukhoz.

A közösségi elem és a gamification hozzáadásával az Epic jelentős érdeklődést váltott ki a kampányról szóló tweetjeivel, mind a Fortnite, mind a Houseparty fiókok alatt.

És azáltal, hogy kézzelfogható, exkluzív és korlátozott kiadású jutalmat kínált, ösztönözte a megosztást és a részvételt.

11. Getty: The Getty Museum Challenge

Mikor: 2020

Kampányvázlat:

A Getty Múzeum a történelem legnagyobb művészei, köztük Rubens, Monet, Rembrandt és Cezanne több ezer alkotásának ad otthont.

2020-ban a Los Angeles-i Múzeum bekerült a Twitterbe és más közösségi médiaplatformokba, és kihívást jelentett az embereknek, hogy otthonukból származó tárgyakkal alkossanak újra híres műalkotásokat.

A számok:

 • Az első tweet több mint 10 000 retweetet, közel 3500 idézetet és több mint 25 000 kedvelést kapott.
 • Több ezer rekreációt nyújtottak be, köztük néhány reneszánsz művészet újrateremtését lasagne tésztával és hárfa helyett vákuummal.

Miért működött?

Ez volt a világjárvány kezdete, az emberek unatkoztak, és kreatív lehetőségeket kerestek.

A Getty’s Challenge lehetővé tette számukra, hogy demonstrálják humorérzéküket, miközben pozitív elterelést teremtettek.

12. Greggs: #Vegan SausageRoll

Mikor: 2019

Kampányvázlat:

A Greggs egy brit pékséglánc, amelyet a britek szeretnek.

Januárban mutatták be új vegán kolbásztekercsüket, az Apple reklámjait parodizáló ügyes videóhirdetéssel.

A kampányt azonban nem maga a hirdetés, hanem az események tették emlékezetessé.

Piers Morgan, egy ellentmondásos közéleti személyiség retweetelte Greggs bejelentését és ingerültségét fejezte ki egy vegán kolbásztekercs létezése miatt.

Emiatt a vegán roll-párti és a vegán roll-ellenes britek is csatlakoztak az év közösségi média csatájához!

Greggs válaszolt Piers Morgannek több mint 9000 másik Twitter-felhasználóval együtt.

És attól sem riadtak vissza, hogy szellemes megjegyzésekkel válaszoljanak mind a kolbásztekercs-imádóknak, mind a gyűlölködőknek.

Ennek eredményeként a vegán kolbásztekercs a Greggs egyik legnépszerűbb terméke lett abban az évben.

A számok:

 • Csak a Twitteren a Greggs vegán kolbásztekercses beszélgetés több mint 516 millió megjelenítést ért el a Brandwatch szerint.
 • A bejelentő tweetet több mint 15 ezer alkalommal retweetelték.
 • A Greggs eladásai 9,6%-kal ugrottak meg a bevezetés első hét hetében.

Miért működött?

Annak ellenére, hogy a kampány sikere részben egy organikus retweetnek köszönhető, nem pedig egy Greggs által tervezett akciónak, ez ismét megmutatja az influencer marketing erejét.

Még egy influencer által megfogalmazott negatív vélemény is hihetetlenül sok figyelmet von a márkádra.

Ráadásul, ha olyan influencerről van szó, akit a legtöbben utálnak, akkor ezzel a retweettel csak nyersz.

A kampány másik tanulsága a közösségi médiában való szellemesség előnyei.

Greggs gyűlölködőknek adott vicces válaszai új közönséget nyertek meg, és jó gyakorlat, ha nem veszi magát túl komolyan a közösségi médiában.

13. Planters: The Death of Mr. Peanut – #RIPPeanut

Mikor: 2020

Kampányvázlat:

Talán az egyik legfurcsább közösségi média kampány: január elején meghalt a Planters snack-gyártó cég szeretett kabalája.

Halálát egy tweetben jelentették be, majd később egy YouTube-on közzétett videóhirdetésben magyarázták el.

Úgy tűnik, Mr. Peanut az életét áldozta fel, hogy megmentse reklámtársait, Matt Walsh-t és Wesley Snipes-t.

Nyerhetsz néhány harapnivalót, ha válaszolsz egy tweetre a #RIPPeanut hashtaggel.

A márkák és a közösségi média rendszeres felhasználói egyaránt részt vettek a marketing kampányban, sőt az SNL-n is említést kapott.

A marketing kampányt a hírességek közösségi médiában bekövetkezett haláleseteire adott reakció ihlette.

Célja volt, hogy megismételje ugyanazt az elkötelezettséget, mint amit Tony Stark halála okozott a Bosszúállók: Végjátékban.

Később Mr. Peanut újjászületett Baby Nutként, és most boldogan tweetel a Peanut Jr. fiókjából.

A számok:

 • A Mr. Peanut halálát bejelentő tweet csaknem 50 000 retweetet gyűjtött össze.
 • A hashtaget több mint egy milliószor használták a Twitteren.

Miért működött?

A marketing kampány előfeltétele annyira őrült volt, hogy azonnal mémmé vált.

Sok humorista és vicces Twitter-személyiség „viccelődött Mr. Peanut távozásával kapcsolatban”.

Az internetes humornak ez a sajátos márkája elterjedt – és ez működött.

14. Airbnb: #GoNear

Mikor: 2020

Kampányvázlat:

Egy másik, járvány szülte kampány, az Airbnb bevezette Go Near marketing kampányát a helyi utazás népszerűsítésére és a gazdaság kilábalására a bezártságból.
Az utazási ágazatot különösen súlyosan érintette a járvány, és a rövid távú bérbeadást végző cég a közösségi médiában indította el a kampányt a #GoNear hashtag használatával, hogy emlékeztesse az embereket arra, hogy lakhelyük közelében rengeteg szórakoztató úti cél található.

A számok:

 • Ez a kampány segített az utazási ágazatnak talpra állni a foglalások számának 90%-os visszaesése után, miközben a kiadások éves szinten 22%-kal nőttek.

Miért működött?

Az Airbnb nem csak a saját megélhetését, hanem a tőle függő emberek jövedelmét is bevételi forrásként ismerte fel, ezért gyorsan reagált a járványra.

A vállalat mélyen megértette közönsége igényeit, és adat vezérelt tartalmat készített ezek kielégítésére.

Az Airbnb a személyes kapcsolatok kialakítására is összpontosított, amelyek humanizálták a márkát egy olyan időszakban, amikor sokan elszigetelten érezték magukat.

TikTok

15. P&G: #DistanceDance

Mikor: 2020

Kampányvázlat:

A világjárvány idején létrehozott (látsz itt egy trendet?) a Proctor and Gamble a TikTok oldalára lépett egy kampánnyal, amelynek célja a társadalmi távolságtartás ösztönzése.

A #DistanceDance hashtag alatt a társaság összeállt a közösségi médiával és Charli D’Amelio korábbi versenytáncossal, hogy segítsenek lassítani a koronavírus terjedését.

A rövid formátumú videóalkalmazásokban közzétett első 3 millió videóért a P&G a Feeding America és a Matthew 25 Ministries javára adományozott.

A számok:

 • A hashtag eddig több mint 18 milliárd megtekintést generált.
 • Charli D’Amelio videója csaknem 7 millió lájkot kapott, és több mint 143 000 hozzászólás érkezett.

Miért működött?

Felismerve, hogy a fiatalabb közönség eléréséhez a választott platformon kell elérniük őket, a P&G teljesen belevágott ebbe a TikTok kampányba.

Egy megalapozott influencerrel való együttműködés segített a cégnek olyan közönséget elérni, amellyel egyébként nehezen tudott volna kapcsolatba lépni.

A visszaadás komponens egyben jó okot is teremtett a hashtag kihívásban való részvételre.

LinkedIn

17. Harvard Business Review: Különleges tudósítás: Koronavírus

Mikor: 2020

Kampányvázlat:

Mivel olyan gyakran használják professzionális hálózati oldalként, könnyen elfelejthetjük, hogy a LinkedIn olyan közösségi média platform, mint a Facebook vagy a YouTube.

A Harvard Business Review felismerte, hogy értékes szerepet tölthet be a világjárvány csúcspontjában, ha forrásokat kínál a koronavírussal kapcsolatban.

Sok forrást egyetlen kényelmes helyen összegyűjtve hiteles információforrást nyújtottak abban az időben, amikor a téves információk tomboltak.

A különleges lefedettség információkat tartalmazott az otthoni munkavégzés szabályzatának kidolgozásáról, az új változatokra való reagálásról és az új normális megtalálásáról.

A számok

 • A HBR-nek csaknem 14 millió követője van, akik közül sokan részesültek ebből az információból.

Miért működött?

A mikrochiptől való félelemtől a kormányzati összeesküvésekig a COVID-19-ről szóló hamis információk hatalmas mennyisége megdöbbentő volt.

Ráadásul ez feltérképezetlen terület volt minden típusú vállalkozás számára.

Anyaintézménye hitelességét kihasználva a HBR minőségi, tényszerű tanácsokat adott a járványhoz kapcsolódó kérdések széles körének kezelésére.


Míg az itt bemutatott marketing kampányok közül sok volt kapcsolatban a COVID-vel, ez az egyetlen közös vonásuk. Egyébként a platformok és a közönség skáláját futották be.

De valami más kötötte össze ezeket a márkákat: mindannyian innovatív módszereket találtak arra, hogy megszólítsák céljukat. És adtak valamit cserébe.

A Houseparty Fortnite Trivia Challenge videojáték-skinétől kezdve a Dear Kitten videók szórakoztatásán át a Netflix IG élő sorozatainak mentális támogatásáig mindegyik értéket nyújtott közönségük számára.

Tartsd ezt szem előtt, amikor saját közösségi média marketing kampányaidnak létrehozására törekszel. És ki tudja? Talán jövőre itt leszel Te is.