A marketing társadalomtudomány, ezért nagyon sok embert érint. 

 

Maga a marketing gyakorlati tudományágként jelent meg a kereskedelem, a közgazdaságtan és a számos társadalomtudomány metszéspontjában.

Mi az a marketing

Mi a célja a marketingnek? Az alapvető marketingtudományok elméletei és gyakorlói a marketing által nyújtott előnyöket használják problémáik megoldására. Bakó Krisztián

Ez annak köszönhető, hogy egyikük sem tudott választ adni a fejlődő társadalom, valamint a gazdasági és társadalmi társadalmi kihívásokra. 

Az alapvető marketingtudományok elméletei és gyakorlói a marketing által nyújtott előnyöket használják problémáik megoldására:

 

 • a marketing lehetővé teszi a közgazdászok számára a gazdasági kérdések megoldását; 
 • üzletemberek – a kérdések sok tekintetben messze túlmutatnak a gazdaságon. 
 • A társadalomtudósok számára a marketing segíti a társadalom képviseletét a fogyasztó szempontjából és a fogyasztói társadalommal folytatott kommunikáció problémáinak megoldását.

 

 • Az eladók számára a marketing egyszerűsíti az áru-pénz cserére irányuló erőfeszítéseket.
 • Marketingszakemberek – hasznosak a piac számára, formálják a piacot, piacra hozzák azt a befektetési és kockázati tőkét, amely eleve nyilvánvaló és veszteséges a sovány üzleti szakemberek számára.

 

Próbáljuk meg feltétlen globális tiszteletet és elismerést érdemlő szerzők, tiszteletreméltó marketingszakértők idézeteivel megerősíteni és cáfolni a közös és gyakran poláris véleményeket arról, hogy:

mi, milyen célból kellene a marketing szakembereknek a cégek, márkák, szolgáltatások és termékeket vezetniük.

Számomra úgy tűnik, hogy nagyon mérvadó és figyelemre méltó anyaghoz jutunk, amely ráadásul időt takaríthat meg számunkra a sok „sok levél” elolvasásával.

Az értékesítési marketing célja?

Peter Druckerre, a marketing egyik vezető teoretikusára, vezetőire, kereskedőire és üzletemberére hivatkozva azt állítja, hogy „a marketing célja az értékesítési erőfeszítések minimalizálása”. Peter Drucker azonban, amikor a marketing céljáról beszélt, a fogyasztót helyezte előtérbe:

A marketing célja a vevő megismerése és megértése, hogy a termék vagy szolgáltatás megfeleljen neki, és önmagában értékesítsen. Ideális esetben a marketingnek olyan vásárlóhoz kell vezetnie, aki hajlandó vásárolni. Akkor csak arra van szükség, hogy elérhetővé tegye a terméket vagy szolgáltatást.

Peter Drucker, Menedzsment: Feladatok, felelősség, gyakorlatok (New York: Harper & Row, 1973), pp. 64-65.

Egyetértek, ha kiveszi a szövegkörnyezetből az „értékesítési erőfeszítések minimalizálásának” gondolatát, elhagyja azt, akkor valóban kialakíthatja azt a tévhitet, amelyet egy marketingszakértőnek csak annyit kell tennie, hogy az értékesítési osztályon ül, kémkedik az értékesítők hibáival és hiányosságaival eladta, az értékesítési folyamat során azonosította és azonnal kijavította. P. Drucker gondolata sokkal mélyebb, és természetesen nem egészen erről szól.

Ugyanezeket a szavakat idézve Philip Kotler ezt írja a könyvében:

Felhívjuk figyelmét, hogy az értékesítés nem a marketing legfontosabb része.

Philip Kotler, Kevin Lane Keller „A marketing menedzsment kerete”. Hatodik kiadás. Globális kiadás. ISBN 10: 1-292-09314-5 Pearson Education Limited 2016

 

A marketing profit célja?

 

A marketing fő feladata üzleti szempontból a szervezet számára kitűzött célok elérésének elősegítése.

A különböző vállalatok célja azonban eltérő lehet :

 • a részvénytársaságoknál ez profitot hoz;
 • befektetési társaságok és projektek – a tevékenység folytatásához elegendő pénzeszközök előteremtése, valamint: forgalom, befektetés megtérülése;
 • az állami tulajdonú vállalatok számára – állami tulajdonú projektek kidolgozása, az államiság kialakítása és megerősítése;
 • a nonprofit vagy közösségi szervezetek között az a cél, hogy segítsék az embereket, létrehozzanak egy közösséget és népszerűsítsék a közösségi ötleteket azzal a céllal, hogy előnyöket szerezzenek ezeknek a közösségeknek.

 

A kereskedelmi vállalatok megkülönböztetik a rövid távú és a hosszú távú üzleti célokat.

 • A rövid távú cél a profit lehet, 
 • Hosszú távon – a befektetés megtérülése, a megtérülés, a vállalkozás stabilitása és fenntarthatósága. 

A piaci pozíciótól vagy a fejlődési stádiumtól függően a vállalat célja átalakítható: a „profit maximalizálásától” és a piaci részesedés megőrzéséig vagy a túlélésig, költségoptimalizálással. Mindkét esetben nincs szó a profit maximalizálásáról.

A lényeg az, hogy: egyrészt a vállalkozás célja nem mindig a profit; másodszor, a vállalkozás célja megváltozik, ha a jövőben a vállalat megváltoztatásáról vagy a cél különböző horizontjairól beszélünk. 

Ha megpróbálja felkutatni az üzleti célok és a marketingcélok közötti kapcsolatot, akkor a következő idézet a legjobban illusztrálható:

Bármely vállalkozás számára az a kihívás, hogy értéket teremtsen és az ügyfelek számára profitot nyújtson. A vállalat csak akkor nyerhet, ha finomhangolja az értékátadási folyamatot, és képes arra, hogy a legmagasabb értéket válassza, szállítsa és közölje az egyre tájékozottabb vásárlókkal.

Philip Kotler, Kevin Lane Keller „A marketing menedzsment kerete”.
Hatodik kiadás. Globális kiadás. ISBN 10: 1-292-09314-5
Pearson Education Limited 2016, 43. oldal

Így még egy vállalkozás célja sem csak a profit, hanem a fogyasztó is – az elégedettsége.

Hogyan állnak összefüggésben a marketing célok és az üzleti célok?

Marketing célok

Marketing célok

A vállalkozás célja az, hogy értéket teremtsen az ügyfél számára, saját haszonnal (vegye figyelembe, hogy nem az értékesítési mennyiségeket). A hozzáértő kollégák ellentmondást észlelhetnek a következők között:

 • alkot valamit az ügyfél számára;
 • és szerezz magadnak valamit;

Például megértve a szolgáltatási szint javításának szükségességét és az ügyfél-elégedettségre gondolva nyilvánvaló és elkerülhetetlen, hogy a költségek növekedjenek és csökkentsék a profitot. 

Néhány vállalat korlátozott szolgáltatást nyújt, és ennek megfelelően alacsonyabb árakat számít fel. Más üzletemberek és marketingesek éppen ellenkezőleg, mind a szolgáltatás minőségét, mind az áruk és szolgáltatások árát növelik. 
Ennek során a vállalatnak figyelembe kell vennie a versenytársak által kínált szolgáltatások szintjének marketing keverékét is annak érdekében, hogy az ügyfeleknek legalább azonos szintű hasznot és elégedettséget garantáljon.

Hogyan legyen? Felejtsd el a „profit maximalizálásának” vágyát.

Bármi áron, a maximális profit megszerzése ma nem a vállalkozás célja, ha a vállalkozás a jövőre, a stabilitásra vagy a stabil fejlődésre, a piacon elfoglalt helyére és helyzetére, valamint a társadalom hozzáállására gondol.

Amikor a részvényesek a vállalat munkájára gondolnak, igen, érdekli őket a profit, de a befektetés megtérülése is. Az első rövid távú, a második hosszú távú cél. 

De az olyan vállalatok, mint az Amazon.com és az eBay, a fennmaradásuk kezdeti éveiben nem profitáltak, teljes mértékben a fogyasztói célokra összpontosítva, és a jövőbeni jövedelmezőség ígéretével elriasztották a befektetőket a befektetéseik visszavonásától. 

Érdemes erre emlékezni

A közvélemény azt várja a vállalattól, hogy társadalmi és kulturális fejlesztési gépként, és nem nyereségszerzési eszközként mûködjön.

F. Kotler „Marketing 3.0: a termékektől a fogyasztókig és tovább az emberi lélekig”
A. Zayakin, orosz nyelvre fordítva, 2010. évi
kiadás orosz nyelven. LLC „Kiadó” Eksmo „

Hogyan mérik a marketing minőségét?

Marketing mérése

Marketing mérése

Számomra úgy tűnik, hogy a marketingtevékenység eredményeként mérhető meghatározó tényező annak megértéséhez, hogy a marketing célja-e a vállalat profitja?

Nyereséges ügyfél az a személy, háztartás vagy vállalat, amely idővel olyan jövedelemáramot hoz létre, amely elfogadható összeggel meghaladja a társaság vonzerejének, eladásának és kiszolgálásának költségét. 

Ne feledje, hogy a hangsúly a jövedelem és a költségek folyamatos áramlásán van, nem pedig egy adott tranzakció nyereségén.

Werner J. Reinartz és V. Kumar, „Az ügyfélkapcsolati jellemzők hatása a nyereséges élettartamra”,
Journal of Marketing 67 (2003. január), pp. 77-99;
Werner J. Reinartz és V. Kumar, „A hosszú életű ügyfelek jövedelmezőségéről nem szerződéses körülmények között: empirikus vizsgálat és következményei a marketing számára”. Journal of Marketing 64. (2000. október), pp. 17–35.

Így nem a beszámolási időszak nyeresége, hanem az a képesség vagy képtelenség, hogy stabil, a fogyasztótól a vállalat felé irányított pozitív pénzügyi áramlást generáljon, a marketing minőségének mérőszámaként szolgálhat, és véget vet a szerep kérdésének, marketing a vállalat jelenlegi profitjának kinyerésében.

A marketing feladatairól a profit kontextusában szólva F. Kotler a Marketing 3.0: a termékektől a fogyasztókig és tovább az emberi lélekig című könyvében felhívja a figyelmet:

Az igény kielégítésére a vállalat olyan javaslattal áll elő, amely értéket képvisel a fogyasztó számára. Sikeres ajánlatok azok, amelyek kielégítést és hasznot nyújtanak a fogyasztó számára.

Így a fogyasztói haszon (lehet anyagi vagy nem anyagi, pénzügyi vagy egyéb, stb.) A marketing minőségének mércéje, a fogyasztói elégedettség mellett. A szerző erre felhívja a figyelmünket, és a következő tényeket idézi:

 • Az Amazon.com első nyereségét 2001-ben hozta, hét év online tartózkodás után (Hansell S. A Surprise from Amazon: First First Profit // New York Times. – 2002. – január 23.). 
 • A Twitter még mindig nem alakította ki saját üzleti modelljét, és még mindig nem tudja, hogyan lehet pénzt szerezni tevékenységéből („Needleman R. Twitternek még mindig nincs üzleti modellje, és ez rendben van // CNET News. – 2009. – március 27.) . 
 • 2007-ben Mark Zuckerberg ragaszkodott ahhoz, hogy online közösségek létrehozása legyen a célja, ne menjen ki az üzletből és találjon vevőt a Facebookon, ahogy sok más induló internetes cég tette (Locke L. A Facebook jövője // Idő. – 2007. – július 7.). 

És összefoglalja:

Anélkül, hogy meghatároznánk a pénzügyi sikert fő célként, mindezeket a vállalatokat és márkákat a fogyasztók szeretik, mert hiteles küldetéssel rendelkeznek. Ennek eredményeként befektetési alapok állnak fel, hogy támogassák őket.

F. Kotler „Marketing 3.0: a termékektől a fogyasztókig és tovább az emberi lélekig”
A. Zayakin, orosz nyelvre fordítva, 2010. évi
kiadás orosz nyelven. LLC „Kiadó” Eksmo „

Mi az ügyféltőke?

 

Az ügyfél-interakciós marketing (kapcsolati marketing) célja a nagy ügyfél-tőke megteremtése. Az ügyféltőke az áruk, az ajánlatok és maga a cég összes ügyfelének élettartama értékének összege (levonva az összes költséget). A marketingben az ügyféltőke három mozgatórugója van:

 • egy áru értékének tőkéje,
 • márkaérték (márkás)
 • és a partner tőke.

 

Philip Kotler, Kevin Lane Keller „A marketing menedzsment kerete”.
Hatodik kiadás. Globális kiadás. ISBN 10: 1-292-09314-5
Pearson Education Limited 2016, 43. oldal

Ez a triád egyesíti az értékmenedzsmentet, a márka menedzsmentet és a partnerségi (vevői interakció) menedzsmentet, az átfogó, az ügyfélre összpontosító vállalat köré.

Tehát, ha a marketing célját „ügyféltőke megteremtéseként” értjük, akkor a marketing fő célkitűzései a következők: 

 1. A lehető legmagasabb fogyasztási szint maximalizálása – a cégek különböző módszerekkel próbálják növelni eladásaikat, maximalizálni a nyereséget (divatot vezetnek be termékeikbe, felvázolják az értékesítés növekedési stratégiáját stb.).
 2. A vevői elégedettség maximalizálása, azaz a meglévő igények azonosítása és kielégítésének lehető legjobb módja. 
 3. Választás biztosítása. Ez a feladat következik, és mintha folytatása lenne az előzőnek. E feladat végrehajtásának nehézsége abban rejlik, hogy maximalizálja az ügyfél lehetőségét a választásra, de nem a márka- és árutöbblet, valamint a képzeletbeli választás létrehozására a piacon. Sőt, egyes fogyasztók szorongást és zavartságot éreznek, ha bizonyos áruk kategóriákba tartoznak. 
 4. Az életminőség maximalizálása. Az áruk nemcsak csere tárgyai, fogyasztásuk lehetőségeket teremt, leegyszerűsíti az életet, és minőségileg megváltoztatja az életkörülményeket.

A marketing társadalmi célja

 

A marketing egy társadalmi folyamat, amelynek során az egyének és csoportok azt kapják meg, amire vágynak és amire szükségük van. 

A marketing társadalmi szerepe az egyének és csoportok igényeinek és követelményeinek kielégítése értékes termékek és szolgáltatások létrehozásával és felajánlásával, valamint másokkal való cserével. 

A kapcsolati marketing célja hosszú távú, kölcsönösen előnyös kapcsolatok kiépítése a vállalat kulcsfontosságú piaci partnereivel (fogyasztók, beszállítók, forgalmazók) hosszú távú preferenciáik és fenntartható kapcsolataik kialakítása érdekében.

Lásd Regis McKenna, kapcsolattartás-marketing (Reading, MA: Addison-Wcslcy, 1991);

Ha arról beszélünk, hogy mire kell törekednie a vállalatnak, akkor:

A kapcsolati marketing végeredménye egy egyedi vállalati eszköz, az úgynevezett marketing hálózat kialakulása.

Seejames C. Anderson, Hakan Hakansson és Jan Johanson: „Diadikus üzleti kapcsolatok az üzleti hálózati kontextusban”, Journal of Marketing (1994. október 15.): 1-15.

A marketinghálózat magában foglalja magát a vállalatot és a tevékenységében valamilyen módon vagy más módon érintett entitásokat, akikkel a szervezet kölcsönösen előnyös üzleti kapcsolatokat létesített: fogyasztókat, személyzetet, beszállítókat, forgalmazókat, kutatóintézeteket stb.

A verseny egyre inkább nem zajlik. a gyártó vállalatok, de a marketing hálózatok között, és a legfejlettebb és leghatékonyabb hálózattal rendelkező szervezet nyer benne.

Az arzenál egyik legértékesebb marketingese az a képesség, hogy kiválasztja, képezze és összehozza az embereket a szervezeten belül, hogy minden alkalmazott aktívan részt vegyen a piacon, amelynek célja a hosszú távú ügyfélkapcsolatok kiépítése.

Marketingcélok a „marketing” kifejezés meghatározásában

 

A „marketing menedzsment” fogalmának meghatározásában

A marketing menedzsmentet a piacok megcélzásának és az ügyfelek megszerzésének, megtartásának és növekedésének művészetének és tudományának tekintjük a kiemelkedő ügyfélérték létrehozása, szállítása és terjesztése révén. 

Az érték kombinációja a fogyasztók és a vállalkozások között, valamint az értékteremtés és -megosztás fontossága fontos témává vált a modern marketing gondolkodás fejlesztésében.

Robert F. Lusch és Frederick E. Webster Jr. „Stakeholder-Unifying, Cocreation Philosophy for Marketing” Journal of Macromarketing 31, no. 2 (2011), pp. 129–34. Lásd még Robert F. Lusch és Frederick E. Webster Jr. „A marketing fokozása: A marketing halott! Éljen a marketing! ”, Journal of Academy of Marketing Science 41 (2013. január), pp. 389-99.

A „marketingcélok” meghatározásakor

A marketing célja a fogyasztók igényeinek és igényeinek kielégítése.

F.Kotler 6. fejezet „A fogyasztói piacok és az ügyfelek viselkedésének elemzése” Marketing menedzsment „.
Ex sajtó tanfolyam. 2. kiadás / Per. angolról szerk. S. G. Bozhuk. – SPb.:
Peter, 2006. – 464 s: ill. – („Üzleti bestseller” sorozat).
ISBN 5-94723-952-3

Az Amerikai Marketing Szövetség a „Marketing” kifejezés következő meghatározását javasolja, és a következőképpen határozza meg a marketing célját:

A marketing tevékenység, az intézmények és folyamatok összessége az ügyfelek, a partnerek és a társadalom egésze számára értékes ajánlatok létrehozására, teljesítésére és cseréjére.

Amerikai Marketing Szövetség, „A marketing meghatározása”
Lisa Keefe, „Marketing által meghatározott” marketing hírek, 2008. január 15, pp. 28–29.

 

Mi a lényeg?

 

Összefoglalva, nyilvánvaló, hogy:

A marketing fő és fő célja egy elégedett fogyasztó, aki elégedetten alkotja a vállalat, partnerei és a társadalom egyik vagy másik előnyét vagy előnyöket.
A marketing részcélok több célcsoportot határoznak meg a marketing folyamat résztvevőivel kapcsolatban:
 1. fogyasztók számára :
  • A vevői elégedettség megteremtése
  • A fogyasztók és a vállalat kapcsolatának kialakítása, az ügyféltőke megteremtése és növelése
   • A lehető legmagasabb fogyasztási szint maximalizálása;
   • A lehető legjobban elégítse ki az igényt;
   • Választási lehetőség biztosítása;
   • Az életminőség maximalizálása.
 2. társadalommal kapcsolatban :
  • Nemcsak az egyének, hanem a társadalmi csoportok igényeinek és követelményeinek kielégítése;
  • Hosszú távú, kölcsönösen előnyös kapcsolatok kiépítése a vállalat legfontosabb piaci partnereivel (fogyasztók, beszállítók, forgalmazók);
 3. vállalattal kapcsolatban :
  • A „marketing hálózat” nevű egyedi vállalati eszköz kialakítása
  • Nem profit, hanem stabil pozitív pénzügyi áramlás generálása a fogyasztótól a vállalat felé

 

A cikk szerzője: Bakó Krisztián. Online marketing specialista