+36703641441

Ha az emberek észreveszik, hogy fizettél a hirdetés elhelyezéséért, kevésbé kedvezően értékelik

Csökken a kattintások és a megjelenítések aránya

Reklámtartalom

A hirdetések általában három elemet tartalmaznak: képeket, szavakat (szövegek) és márkanevet (logó).

Képek és grafikák elhelyezése a bal oldalon

A hirdetés összeállításakor vedd figyelembe a képek és a szöveg térbeli elhelyezését. Ezeknek az elemeknek meg kell egyezniük a látás anatómiai jellemzőivel:

Ha külső jeleket észlelsz egy látómezőből, akkor azt ellenkező agyrész dolgozza fel ezeket az információkat:

A bal látómezőből származó ingert kezdetben a jobb agyfélteke vetíti és dolgozza fel, a jobb látómezőből származó ingert pedig a bal agyfélteke előrevetíti és dolgozza fel

Ennek a neuroanatómiai szerkezetnek köszönhetően a jobb agyfélteke feldolgozza a hirdetés bal oldalán található információkat:

Mivel a jobb agyfélteke jobban illik a képi információkhoz, a bal pedig a logikai és verbális információkhoz, a kép balra helyezése a szövegtől javítja az egész üzenet feldolgozását.

Ha a képeket és a grafikákat közelebb helyezed a hirdetés bal oldalához, javul a folyékonyság. Az emberek gyorsabban érzékelik a hirdetésedet, és pozitívabban értékelik azt.

Termékképek, amelyek ösztönzik a mentális interakciót

Ez a taktika nagyon hatékony és könnyen megvalósítható. Mindig úgy jelenítsd meg terméket, hogy elérje elsődleges célját: a mentális interakció ösztönzését.

Íme egy példa. 2012 -ben Ryan Elder és Ariadna Krishna kutatók egy kávéscsésze hirdetését mutatták meg a résztvevőknek. Kiderült, hogy az alanyok nagyobb valószínűséggel akarták megvásárolni a terméket, amikor a bögre fogantyúját jobbra fordították (a legtöbb embernél a vezető kéz felé).

Kiderült, hogy az alanyok nagyobb valószínűséggel akarták megvásárolni a terméket, amikor a bögre fogantyúját jobbra fordították (a legtöbb embernél a vezető kéz felé).

A kutatók úgy vélik, hogy ez az akció magas belső szimulációjának köszönhető. Amikor a fogantyúk a jobb oldalon voltak, a kísérlet résztvevői mentálisan nagyobb mértékben interakcióba léptek az objektummal.

Ez a hatás azonban eltűnt, amikor a résztvevők valamit a kezükbe vettek:

… amikor a kísérlet résztvevőinek domináns keze szabad, az elem megfelelő vizuális megjelenítése fokozott vásárlási szándékhoz vezet. Ha azonban az uralkodó kéz foglalt, a hatás megfordul.

Most nézzük meg, mit kell tenni, ha a termék nem rendelkezik fogantyúval. Néhány kísérletben a kutatók bizonyítékot találtak más típusú szimulációkra. Íme néhány ötlet:

 • Helyezd az evőeszközöket és edényeket a jobb oldalra (a jobb kézzel való mentális interakcióhoz):

Ezeket a manipulatív képeket bárhol felhasználhatja (például hirdetésekben vagy e -kereskedelmi webhelyeken). A legtöbb esetben az ilyen képek vonzóbbá teszik a terméket, mivel a mentális interakciót erősítik.

A modell tekintete a CTA felé irányul

Gyakori, hogy az emberek követik mások tekintetét. Ez a jellegzetesség segített őseink felderítésében, fenyegetések gyorsabb, és az evolúció beleivódott ez a képesség a manduláját.

Ezt a tendenciát felhasználhatod hirdetési kampányaidban. Ha hirdetésed emberek képeit tartalmazza, célozd őket a CTA -ra (cselekvésre ösztönző gomb – a szerk.). Ez jobban felhívja a figyelmet erre a területre:

Kerüld a személy irányítását a néző felé. Az elülső képek a hirdetés fontos részei helyett a főszereplőre hívják fel a figyelmet:

Vonzó modellek a reklámban (adott esetben)

A vonzó emberek növelik a hirdetés meggyőző képességét, és a termék magasabb értékelést kap. Ez azonban nem mindig van így. Ezt a taktikát kerülni kell, ha a terméknek semmi köze a vonzerőhöz:

… amikor megvizsgáltuk a modell vonzónak való felfogásának feltételeit, egy olyan körülményt találtunk, amelyben a vonzó modell nem a legjobb választás: amikor nagy a valószínűsége annak, hogy egy terméket egy modellel társítanak, és maga a termék nem illik hozzá jól a vonzerő fogalmával.

Milyen termékek kapcsolódnak a vonzerőhöz? Íme néhány példa.

Megfelelő:

 • Luxus (mint egy sportkocsi).
 • Megjelenés (lotion).
 • Művészet és szépség (smink).
 • Egészség (fitness termék).

Alkalmatlan:

 • Technológia (pl. Szoftver).
 • Étel (étterem).
 • Irodai kellékek (nyomtató).
 • Lakberendezés (bútorok).

Ez függ a pozíciójától is. Egyes márkák művészi pozicionálást használhatnak lakberendezési termékeikhez. Ebben az esetben egy vonzó modell természetesen megfelelő lehet a hirdetésben. A legtöbb márka számára azonban irrelevánsnak tűnik.

Ha például egy kenyérpirító reklámban vonzó modellt használsz, az emberek gyanakodni fognak, hogy csak rá akarják kényszeríteni őket a vásárlásra.

Kulcsfontosságú: A vonzó modellek általában növelik a meggyőző képességet, de a reklámok relevanciája fontosabb számodra, hogy leplezd saját ösztönzésedet.

Szöveges üzenetek

Az érzelmeket közvetítő szavak méretének növelése

Minél nagyobb a betűméret, annál intenzívebb érzelmeket ébreszt. Ennek oka az, hogy az evolúció elmélete szerint őseink a méretével kapcsolatos feltételezéseik alapján ítéltek meg potenciális veszélyt.

A szavak azonban szimbolikus jellegűek. 

Az embereknek fel kell ismerniük jelentésüket ahhoz, hogy a kapcsolódó érzelmi válasz bekövetkezzen. Ezért a betűméret növelése, különösen érzelmi szavak használata esetén, növeli az érzelmi hatást.

Mindazonáltal szem előtt kell tartani, hogy a kibővített szó el fogja vonni a hirdetés más részeinek figyelmét:

… a szöveg betűméretének növelése felhívja a figyelmet a szavakra, ami csökkenti a márka és az ábrás elemek felfogását. Azoknak a hirdetőknek, akik minden hirdetést a lehető legnagyobb mértékben szeretnének elérni, komolyan fontolóra kell venniük, hogy több szöveges helyet foglaljanak el.

A multifunkcionalitás említése (de nem a használat módja)

Az emberek inkább a többfunkciós termékeket részesítik előnyben a magasabb költségek miatt. Ezenkívül a hosszú szolgáltatások listája meggyőzőbb, mint a rövid.

Van azonban egy átmenet. Az emberek gyakran túlbecsülik az összes funkció használatának képességét. Ezért a legtöbben inkább fix összeget fizetnek, mint felhasználói díjat.

Vagyis a funkciók hosszú listája visszaüthet, ha a fogyasztók mérlegelik, hogy mely funkciókat fogják ténylegesen használni. Ekkor a preferenciák a kevésbé funkcionális termékek felé tolódnak el.

Megerősítő megfogalmazás használata hedonikus termékeknél

Általában fennáll az asszertív írás veszélye – amikor az olvasók úgy érzik, hogy meg akarod győzni őket, pszichológiai reakcióképességet tapasztalhatnak. Aztán harcolni fognak a meggyőzési kísérlettel szemben.

Van azonban kivétel. A megerősítő megfogalmazás javíthatja a hedonikus termékek hirdetését. Ennek oka a kellemes szeszélyek és a kitartás közötti összefüggésben rejlik:

… a hedonikus fogyasztás összefüggései nagyobb valószínűséggel hoznak létre pozitív attitűdöt, ami viszont arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy igenlően gondolkodjanak, majd érdeklődjenek ezekkel a feltételekkel.

Amikor az emberek boldognak érzik magukat, magabiztosabban beszélnek (és elvárják, hogy határozottan közelítsenek hozzájuk). És ezek az elvárások kulcsfontosságúak.

Ahogy a fogyasztók elvárják a határozottságot, az Te megerősítő nyelved növeli a folyékonyságot. Ők könnyebben fogják felismerni hirdetésedet. Ez kellemes érzetet kelt, ami ebben az esetben korrelál a termékeddel.

A korábbi taktikák azt mutatták, hogy a megerősítő nyelv növelheti a hedonikus termékek információfeldolgozási képességét. Ugyanez a hatás érhető el a mondókáknál is, csak akkor működik, ha bármilyen termékre alkalmazzák.

Egy tanulmányban a diákok két alkohollal kapcsolatos szlogent mutattak be:

 • A mondókával: „Amit a józanság elrejt, azt az alkohol tárja fel.”
 • Nincs rím: Mit takar a józanság, az alkohol leleplezi.

Mindkét állítás ugyanazt jelenti. De a diákok úgy döntöttek, hogy a rímes állítás pontosabbnak és igazabbnak tűnik – mert a rímelés fokozta a folyékonyságot. Ennek az állításnak az értékelésekor a diákok kellemes érzést tapasztaltak, amelyet alapvető információnak tartottak.

Fontold meg a rím erejét, és próbáld beállítani a CTA -t.

Ezek a mondókák finoman kellemes érzést keltenek, amelyet az emberek a CTA -hoz társítanak. Ezért erős vágyuk lesz a hívás teljesítésére.

Márka és logó

A márkaelemek elrendezése a jobb oldalon

Az első taktika arról szólt, hogy miért kell képeket elhelyezni a hirdetés bal oldalán. Itt egy kapcsolódó ajánlás. Ha a képek foglalják el a hirdetés nagy részét, akkor a márkás elemeket a jobb oldalon kell elhelyezni.

Ez a javaslat az agyféltekék aktivitásának eloszlásának és egyensúlyának hipotézisének köszönhető. Ha a kép nagy, akkor az emberek elsősorban a jobb agyféltekével kezdik feldolgozni a hirdetést, míg a bal oldali kevésbé lesz aktiválva.

A hipotézis szerint a bal agyfélteke ebben a pillanatban aktívabban kezd dolgozni, feldolgozza az információ „részét”, és törekszik a jobbal való „egyensúlyra”.

Vagyis a kevésbé terhelt félteke tudat alatt finomítja a „kéznél lévő” információkat. Ez a tudattalan reakció előnyös az információfeldolgozás szempontjából.

Amikor az emberek megtekintenek egy képekkel teli hirdetést, a bal agyféltekéjük tudat alatt dolgozza fel a jobb oldalon lévő információkat. Ezenkívül más kutatások is kimutatták, hogy a jobb oldalon található információk magasabb esztétikai pontszámokat generálnak. Ezért a logót pontosan erre a helyre kell elhelyezni.

A logó által elfoglalt terület méretének növelése

Egyes hirdetők azt tanácsolják, hogy csökkentsék a logó méretét, mivel így a tartalom túlzottan „reklámnak” tűnik, ami csökkenti a hirdetés hitelességét. Ezek az állítások azonban nem teljesen pontosak.

Egy tanulmány, amely 1.360 hirdetésben mérte a márkás elem területét, kimutatta, hogy a növekvő felület nem csökkenti a figyelmet:

A márkaelem felületének növelése nincs negatív hatással a hirdetés egészére irányuló figyelemre. A hirdetőknek és az online marketing ügynökségeknek nem kell aggódniuk amiatt, hogy a túl látható márkajelzés miatt a fogyasztók gyorsabban akarnak lapozni.

Egy másik tanulmány kimutatta a logó felületének nagyításának jótékony hatását.

… egy márka logója, szöveggel és illusztrációval kísérve kapja a legtöbb szemrögzítést felületenként. Még akkor is, ha a fogyasztók szabadon lapozhatnak egy folyóirat oldalain, a márkaelem aránytalanul sok figyelmet vonz.

Lényeg: Ne félj növelni logód méretét vagy más márkaelemét.

Betűtípusok

A betűtípusok vizuális jellemzői bizonyos érzelmeket válthatnak ki a nézőkben, ezért jelentős szerepet játszanak.

A megfelelő betűtípus kiválasztásakor három fő jellemzőt kell figyelembe venni:

 • A vonal a szimbólum szerkezeti eleme.
 • A súly az egyéni karakter szélessége.
 • Tájolás – a szimbólum térbeli elhelyezése.

Vannak más tényezők is. De ez a három az alap.

Ideális esetben ezeknek a látványoknak meg kell egyezniük azokkal a fogalmi vonásokkal, amelyeket a termékben közvetíteni szeretnél.

Más szóval, az optimális betűtípus szemantikailag megfelelő lesz a Te általad hirdetett termékhez.

Hosszú, vékony vonalak használata a szépség közvetítésére

A kutatók megerősítették, hogy a hosszú, vékony betűtípusok szebbnek tűnnek:

A könnyebb (szélességben és vonásvastagságban) betűtípusokat finomnak, szeretetteljesnek és nőiesnek tartják, míg a nehezebb betűtípusok erősnek, agresszívnek és férfiasnak tűnnek.

Ez azért van, mert minden embernek van egy előítélete a szépségről. 

A legtöbb országban (különösen az Egyesült Államokban) a gyönyörű emberek magasak és karcsúak. Ez a szépség „mércéje”. Még ha nem is hiszel benne, akkor is a társadalmi közös közhelyek miatt társítja ezeket a fogalmakat.

Ezek az egyesületek kulcsfontosságúak. Az asszociatív hálózatnak köszönhetően a „szépség” csomópont a következő jellemzőkhöz (valamint sok máshoz) kapcsolódik:

Ezért, ha olyan elemekkel találkozol, amelyek rendelkeznek a szépség jellemzőivel (például magas és vékony), bizonyos asszociációi vannak:

Ha gyönyörű betűtípust szeretnél választani, akkor add meg a szépség fogalmához kapcsolódó vizuális jellemzőket. Más szóval, válassz magas (hosszú) és vékony betűtípusokat.

Ez a szemantikai kongruencia növeli a betűtípus folyékonyságát. Az emberek könnyebben tudják feldolgozni, ami pozitívabb reakciót eredményez.

Homályos betűtípusok használata az egyediség közvetítésére

Tegyük fel, hogy terméked egyedi, kifinomult. Talán ez egy luxuscikk. Vagy talán szeretnél kiemelkedni a versenytársak közül. Ekkor a betűtípusnak meg kell felelnie az egyediség elvárt jellemzőinek.

Egy tanulmányban a kutatók az alanyoknak az ínyenc sajt hirdetését mutatták be. Kiderült, hogy az alanyok inkább sajtot vásároltak, amikor a hirdetés betűtípusa nehezen olvasható:

A mindennapi termékek kontextusában a folyékonyság növelése pozitív jel, hogy egy termék ismerős és biztonságos – ez magasabb termékértékelést eredményez.

A csúcstechnológiás termékek összefüggésében azonban a megnövekedett folyékonyság negatív jelzésként szolgál, ami a teljes piacot jelzi, és azt, hogy a termék már ismert, ami árcsökkenéshez vezet.

Így az ilyen termékekre vonatkozó információk feldolgozásának összetettsége (nem pedig egyszerűsége) különlegessé teszi az ügyfeleket.

Mivel a résztvevők problémákat tapasztaltak a betűtípus kezelésében, összefüggésbe hozták ezt a nehézséget a termék egyediségével, ezáltal növelve az ínyenc sajt értékét.

Ha a terméket egyedinek és elitnek szeretnéd pozícionálni, csökkentsd a hirdetések folyékonyságát. Használj ismeretlen (de még olvasható) betűtípust, hogy az emberek nehezen tudják kezelni a hirdetéseket.

Továbbá, amikor az emberek nagyobb erőfeszítéseket tesznek a hirdetések észlelésére, részletesebben kódolják a memóriát.

Tehát az ismeretlen betűtípusok nemcsak növelik a termék egyedi felfogását, hanem feltételeket teremtenek a fenntarthatóbb márkamemória számára.

A dőlt betű használata a sebesség közvetítéséhez

Ha közvetíteni szeretnéd a támogató csapat gyorsaságát, válassz dőlt betűtípust (ez mozgáshatást kelt).

Színek

A piros használata figyelmeztető üzenet megjelenítéséhez

A betűtípusokhoz hasonlóan a színeknek szemantikai jelentéseik is vannak. Idővel elkezdünk bizonyos tulajdonságokat tulajdonítani bizonyos árnyalatoknak:

A színelméletek úgy vélik, hogy az árnyalat asszociáció révén befolyásolja a megismerést és a viselkedést. Amikor az emberek többször szembesülnek azzal a helyzettel, hogy a különböző színekhez különleges tapasztalatok vagy fogalmak társulnak, sajátos asszociációkat alakítanak ki velük.

Például a pirosat általában veszélyekkel, fenyegetésekkel és hibákkal társítjuk:

Ezen asszociációk miatt a piros aktiválja az elkerülés [veszély] mechanizmusához kapcsolódó gondolkodásmódot. Az ilyen típusú gondolkodás aktiválásával az emberek könnyebben azonosítják a problémákat.

Tehát, ha a hirdetés maga leírja a problémát és ezt a termék megoldja, akkor a piros színösszeállítás létrehoz egy erős igényt a termékhez.

A kék használata a nyereséges ajánlatról szóló üzenet megtervezéséhez

A piroshoz képest a kék a „konvergenciához” kapcsolódik:

… mivel a kék színt általában a nyitottsággal, a békével és a nyugalommal társítják, valószínűleg aktiválja a kötődés motivációját, mert az ilyen társulások támogató környezetet jeleznek.

A tudósok megvizsgálták a piros és kék színsémákat. Két különböző mintát mutattak a résztvevőknek egy fogkrémreklámhoz:

 • Figyelmeztetés: ez jó a fogszuvasodás megelőzésére (a piros a megfelelőbb).
 • Előny: Ez a fogfehérítésnél hasznos (a kék a megfelelőbb).

A színek csökkentése a sok információt tartalmazó üzenetekben

Egyes hirdetők azt állítják, hogy a szín mindig jobb, mint a fekete -fehér.

De más módon is előfordul. Ha hirdetésed sok szöveget és élénk színeket tartalmaz, a nézőket sok irritáló tényező fogja elárasztani. Ennek eredményeként kevésbé lesznek motiváltak a hirdetések tartalmának feldolgozására.

Ha hirdetésed sok mentális feldolgozást igényel, akkor a fekete -fehér jobban működik:

Ha túl sok erőforrás szükséges a reklámok feldolgozásához, és ezek nem elegendőek a gondos gondolkodáshoz és a kutatáshoz [információhoz], akkor a design fekete -fehér változatának használata vagy az egyes részek színes kiemelésével rendelkező lehetőség a legmegfelelőbb és meggyőzőbb.

Ezért, ha hirdetésed sok szöveget tartalmazzon, csökkentsd a hirdetés színeinek fényerejét és telítettségét.

Hirdetési kontextus

Hangüzenetek kihasználása az új piacokon

Ha a termék új vagy innovatív, akkor ajánlatos racionális üzenetküldést használni hirdetéseidben.

… ha a fogyasztók nem rendelkeznek elegendő információval egy termékről, motiváltabbak a hirdetési érvek átgondolására. A hirdetéseknek meggyőző érveket kell szolgáltatniuk, amelyek csökkenthetik a vásárlási kockázatokat, és megkülönböztethetik a terméket a versenytársaktól.

Ha a fogyasztók nem ismerik a terméket, részletesebben tanulmányozzák a hirdetésedet, így az érzelmi hívások kevésbé lesznek hatékonyak. Racionális indoklásra van szükségük a vásárláshoz.

Érzelmi üzenetek kihasználása a kialakult piacokon

Ezzel ellentétes helyzet áll fenn a kialakult piacokon. Ha a fogyasztók ismerik a termékedet vagy márkádat, akkor kevésbé figyelnek a reklámra. Ezért számukra az érzelmi megjelenések hatékonyabbak lehetnek:

A kialakult piacokon a fogyasztók és a vásárlók már rendelkezhetnek tapasztalattal a termékeddel kapcsolatban.

Ez csökkenti motivációjukat a reklámok tömeges feldolgozására. De azok a tényezők, amelyek növelik a személyes érdeklődést a reklámozás iránt, mint például az érzelmi üzenetek és a pozitívan keretezett üzenetek használata, nagyobb valószínűséggel hoznak létre viselkedési választ.

A tagadás használata a spontán cselekvés ösztönzésére

A szövegben lévő negatív részecske olyan problémát jelez, amelyet a termék megoldhat. Az embereket biológiailag úgy tervezték, hogy elkerüljék a fájdalmat.

Ezért hajlamosak vagyunk észrevenni a negatív ingereket. Ez megmagyarázza azt a tényt, hogy a reklámokban a negatív értékű szavak nagyobb számú vizuális rögzítést vonzanak.

Mivel az emberek több erőforrást költenek a negatív tervezésű hirdetések feldolgozására, az ilyen üzenetek impulzusos vásárlásokhoz vezethetnek.

Ha fő hirdetési célod az azonnali válasz (például a szalaghirdetésre való kattintás), fontold meg a tagadás használatát. Ez megkönnyíti a figyelem felkeltését, és nagyobb valószínűséggel vált ki azonnali viselkedési választ.

A pozitív tervezés használata a hosszú távú memorizáláshoz

Pozitív tipográfiát használnak a termék által nyújtott előnyök leírásakor.

Az online marketing specialisták kutatásai kimutatták, hogy a pozitívan megtervezett hirdetések erősebben hatnak a hosszú távú memóriára:

Annak ellenére, hogy a tagadó hirdetések több erőforrást igényeltek az [információ] feldolgozásához, a pozitív kijelentések emlékezetesebbek voltak.

Feltételezésünk szerint ez az eltérés nem a hirdetésre fordított figyelem nagyságából fakad, hanem a résztvevők által tapasztalt izgatottság szintjéből.

Amikor a résztvevőknek pozitív tervezésű hirdetéseket jelenítettek meg, nagyobb izgalmat tapasztaltak, ami növelte a memória megőrzését.

Változékonyság

Ideális esetben a hirdetés kissé eltérő verzióit kell megjelenítenie az embereknek. Ismételt expozícióval az emberek könnyebben kezdik el feldolgozni a hirdetéseket, és ezzel erősítik a márkahűséget.

A későbbi bemutatók arra ösztönzik az embereket, hogy emlékezetből rekonstruálják az eredeti hirdetést. És ez az egyszerű művelet az emlékek visszanyerésére erősíti az emlékezetüket.

Ha azonban ugyanazt a hirdetést megismétled, akkor bosszankodni kezd, különösen az ismeretlen márkák miatt. Ez apró változtatásokat igényel.

Logó eltolás

Új hirdetésváltozat létrehozásakor próbáld meg áthelyezni a logó elemet egy másik helyre.

Egy tanulmányban a kutatók egy kísérlet résztvevőinek különböző hirdetésváltozatokat mutattak be, amelyekben a logó megváltoztatta a helyét. Még ha a résztvevők nem is vették észre a változást, helyük megváltozásakor kedvezőbben értékelték a logót.

A változás észlelése valószínűleg arra késztette a résztvevőket, hogy több [agyi] erőforrást fordítsanak a logó-termék kapcsolat feldolgozásához, ami növelte az [információ] feldolgozásának folyékonyságát.

Ha hozzáadsz egy apró vizuális változást, az emberek tudat alatt észreveszik. És nagyobb folyékonyságuk miatt előnyben részesítik az ilyen tartalmakat.

Modellváltás a kiválasztott piaci szegmensnek megfelelően

A hirdetés modelljének (hősének) kiválasztásakor azt kell választanod, amely hasonlít a piacod képviselőire. Ez a hangsúlyos hasonlóság növeli hirdetésed vonzerőjét.

Ez a taktika segíthet a szegmentálásban. 

Tegyük fel, hogy célzott Facebook hirdetéseket használsz. Ahelyett, hogy mindenkinek ugyanazt a hirdetést jelenítenéd meg, cseréld le a hőst egy olyanra, aki hasonlít egy adott piaci szegmens résztvevőjéhez.

A reklámok hatásának eloszlása ​​idővel

A vizsgára való felkészülés során az embernek lépésről lépésre kell tanulmányoznia a tantárgyat, és nem szabad megpróbálnia mindent megtanulni egy éjszaka alatt.

Ha fokozatosan tanul, emlékezni fog az információkra, majd hatékonyabban emlékezik azokra. Ugyanez történik a reklámokkal is.

Az emberek nagyobb valószínűséggel vásárolnak terméket, ha a hirdetések külön vannak egymástól, nem pedig csoportosítva.

A szórt hatásoknak köszönhetően a nézők gyorsabban emlékeznek a hirdetésére. Ráadásul a túltelített hirdetési terv gyakran bosszantja az ügyfeleket az ismétlődési arány miatt.

Az ügyfelek irritációjának elkerülése érdekében (és az elosztási hatás előnyeinek kihasználása érdekében) fokozatosan el kell terjesztened az expozíciót az idő múlásával.

Hely

Nyomtatott hirdetések elhelyezése a bal oldalon

Az árakat a hirdetés bal alsó sarkában kell közzétenni. Ennek oka a numerikus spektrum fogalomalkotása:

 • Az emberek kis számokat társítanak a bal alsó részhez.
 • Az emberek nagy számokat társítanak a jobb és a felső oldalhoz.

Ha az árat a hirdetés bal alsó sarkában helyezed el, azt jelenti, hogy az ár kevésbé jelenik meg. Ezt két egyetem tudósainak 2012 -es közös tanulmánya is megerősítette.

Ez a technika hatékonynak bizonyult a hirdetések magazinokban, szórólapokon és más fizikai tárgyakban való elhelyezésekor.

Tér kiválasztása szemantikai egyezés alapján

Egy tanulmányban az embereket arra kérték, hogy válasszanak ki termékeket egy kérdőívből. A kapott toll színe hatására az alanyok választottak:

 • A narancssárga fogantyúk a narancssárga termékek (például a Fanta) gyakori kiválasztásához vezettek.
 • A zöld tollak a zöld termékek (például a Sprite) gyakori kiválasztásához vezettek.

A fogantyú színe volt az alapjel. Amikor az emberek a narancssárga toll hatása alatt voltak, a narancs fogalma aktivizálódott. Ennek a csomópontnak a fokozott aktiválásával az agyuk könnyebben észlelte az adott színű termékeket.

Ezenkívül javította a narancsos ételek megbecsülését (és ezt követő kiválasztását).

Ugyanez a hatás figyelhető meg a reklámban is. Egy másik tanulmányban a résztvevők a ketchup hirdetését részesítették előnyben, mert azt megelőzte a majonézreklám, amely aktiválta a fűszercsomót, és a résztvevők könnyebben feldolgozhatták az ezt követő hirdetést.

Ha technológiai terméket hirdetsz, akkor a technológiai médiumon keresztül hirdessen:

 • Hirdetés a Facebookon.
 • Társult programok a kapcsolódó webhelyeken.
 • Fokozott jelenlét a közösségi médiában.

Ezek a terek alapozzák meg a terméket. Ez növeli a feldolgozás folyékonyságát, és az emberek kedvezőbben értékelik a terméket.

Kerüld a „fizetett” hirdetést hirdető helyeket

Ha a nézők észreveszik, hogy fizetett a hirdetés elhelyezéséért, akkor kevésbé kedvezően értékelik – csökken a kattintások és a megjelenítések aránya.

A Harvard Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint a „Szponzorált linkek” vagy a „Hirdetések” előfizetések valamivel hatékonyabban működnek, mint a „Szponzorált hirdetés” címsor.

A hirdetés betöltésének időtartama is befolyásolja az észlelést. Egy másik vizsgálatban az alanyok kritikusabbak voltak a hirdetésekkel szemben hat másodperc betöltése után (három másodperccel szemben).

Reklámüzenetek elhelyezése a tartalom végén

A tartalom erőteljesebb hatást kelt, ha egy tér – például egy magazin – elején (elsőbbségi hatás) vagy végén (újjászületési hatás) helyezkedik el. Ennek ellenére egy tanulmány szerint a folyóirat vége lehet a legjobb hely:

A nagy információterhelés miatt a korábbi ingereket általában a későbbi ingerek (érkezésük sorrendjében) kiszorítják a rövid távú memóriából, ami csökkenti a memóriában való tárolás és a korábbi ingerek későbbi helyreállításának valószínűségét.

Azoknak a hirdetőknek, akik a márka megtartásának maximalizálására törekednek, a magazinok hátoldalán kell elhelyezniük hirdetéseiket.

Ezt az ajánlást óvatosan fogadnám el.

Elméletileg ennek van értelme, de a gyakorlatban nem mindenki olvassa el a magazinokat a végéig.

Mindenesetre ne helyezd hirdetésedet a középpontba. Ez a hely kevés hatással van a memóriára.